AEX mag niet te ver onder de 418 komen

Geplaatst op 24 september 2014
team-beursfoon

Goedemorgen, de AEX staat nu op 417.54, en dat is een verlies van 0.30% en ook de rest van Europa opent vrijwel vlak aan deze nieuwe handelsdag. Wall Street sloot wederom lager, de Dow sloot 0.68% lager en de Nasdaq verloor 0.42% waarbij de Amerikaanse beurzen het spoor van Europa volgden, waar tegenvallende inkoopmanagers indexen druk zetten op de markten.

De beurzen in Azië gingen overwegend omlaag. In Tokio zagen we ook iets lagere koersen vanwege zorgen om de mondiale economische groeivooruitzichten. Op de valutabeurzen wint de euro licht terrein ten opzichte van de dollar, maar zou kunnen dalen tot onder de $1,28 als de Duitse ifo-index woensdag duidt op een verdere verslechtering van het sentiment. De AEX heeft weerstand op 423 en steun op 418 en 415. Als we onder 418 sluiten, gaan we eerst terug naar 412 a 408 en dan pas op weg naar 440. Meer live op 0900 – 51 51 666, tot zo.

Klik hier voor het Take 5 AEX video blog

UPDATE 12:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 418.21, een verlies van 0.62 punten of 0.15%. De Europese aandelenbeurzen schommelen rond de slotkoersen van een dag eerder. De stemming blijft voorzichtig na de forse koersdalingen in de afgelopen twee dagen. Op Beursplein 5 gaat TNT Express onderuit na een winstwaarschuwing. Het is een beurs waar weinig beweging in zit. Op TNT na zijn er geen grote uitschieters. Door gebrek aan richtinggevend macro-economisch nieuws is het een moeilijk te peilen markt, waarin vooral de handelaren de dienst uitmaken en de particuliere beleggers een pas op de plaats maken. De CAC 40 in Parijs stijgt 0,3 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,3 procent daalt. De DAX in Frankfurt zakt slechts 0,1 procent nadat was gebleken dat de Duitse ondernemers voor de vijfde maand op rij pessimistischer zijn geworden over de economische vooruitzichten.

TNT Express staat onderaan de AEX met een verlies van 11 procent. De pakketvervoerder laat zijn margedoelstelling voor 2015 los vanwege een verdere verslechtering van het Europese handelsklimaat en toenemende concurrentie. Philips zet de klim voort na de opsplitsingsplannen, die dinsdag werd aangekondigd, en stijgt 1,8 procent. De Aex laat een prima beweging zien en het is een teken van kracht dat we nu niet direct wegglijden. Het is daarom verstandig om op de huidige niveaus niet al te veel risico te nemen, want de index in Amsterdam heeft rond de niveaus van 418 een kantelpunt. Als we onder 418 komen, wordt er wat druk op de handel verwacht en boven 418 ziet het er juist gunstig uit. Kortom, even pas op de plaats en dan positie innemen. 

UPDATE 15:00

De Aex index noteert nu op 419.25, een winst van 0.42 punten of 0.10%. De Amerikaanse indexfutures wijzen op een licht hogere opening op Wall Street, na de duidelijke verliezen eerder deze week. Bezorgdheid over de Amerikaanse luchtaanvallen op IS-doelwitten in Syrie en over zwakke economische data uit Duitsland blijven niettemin boven de markt hangen. Rond 14.50 uur stijgen de futures voor de Dow Jones 0,2%. De S&P-futures winnen ook 0,2% en die van de Nasdaq gaan 0,3% omhoog. De verkoopdruk die de eerste helft van de week kenmerkte. lijkt wat af te nemen. De afkeer van risico vermindert, door de Amerikaanse en Arabische aanvallen in Syrie, en de bescheiden reactie op de zwakke data uit Duitsland duidt erop dat de markt mogelijk wat is doorgeslagen.

Winsten op Wall Street zouden een einde maken aan een reeks van drie verliesdagen op rij. Dinsdag daalden de beurzen in New York door zorgen over de economische vooruitzichten en een escalerend conflict in het Midden-Oosten. Op economisch vlak wordt  uitgekeken naar cijfers over de verkoop van nieuwe huizen om 16.00 uur. Deze stijgen naar verwachting van vooraf geraadpleegde economen met 3,4% tot 426.000 woningen op jaarbasis, na een daling met 2,4% in juli. Deze zullen we zodadelijk live aan U verslaan op 0900-5151666. We hebben nu een short signaal nadat we een top hadden neergezet richting de 420. Rond de 418 willen we weer long, maar het is voorzichtig handelen, voor de langere termijn hebben we weer een short signaal tevens. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 421.42, een winst van 2.59 punten of 0.62%. De Europese beurzen stonden in de middaghandel overwegend op een lichte winst. De stemming bleef voorzichtig na de forse koersdalingen in de afgelopen twee dagen. In Amsterdam ging TNT Express zwaar onderuit na een winstwaarschuwing. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,4 en 0,6 procent. In Londen week de FTSE-index nauwelijks af van de slotstand van dinsdag. TNT Express stond onderaan de AEX met een verlies van 10 procent. De pakketvervoerder laat zijn margedoelstelling voor 2015 los vanwege een verdere verslechtering van het Europese handelsklimaat en toenemende concurrentie. PostNL zakte in de MidKap 2 procent. Het postbedrijf heeft een groot belang in TNT. Analisten waarschuwden woensdag dat het moment waarop PostNL de uitkering van dividend kan hervatten steeds verder uit zicht raakt door de nieuwe daling van het aandeel TNT.

Philips voerde de AEX opnieuw aan, met een plus van 3 procent. Dinsdag won het technologiebedrijf al 3,5 procent, na de aankondiging dat het concern in twee delen wordt gesplitst. In de MidKap won Air France-KLM 1 procent. De Franse vakbonden zetten de hakken in het zand om de oprichting van een Europese prijsvechter onder de merknaam Transavia van tafel te krijgen. De staking die vorige week begon, wordt verlengd tot en met 30 september. Air France blijft op zijn beurt bij het voorstel om het plan voor Transavia uit te stellen. De Aex sloot rond de top van de dag en de gunstige woningdata uit de VS hadden aanvankelijk geen effect, maar kregen later toch impact. De Aex liep zelfs vooruit op de Dow. We kunnen dus nog steeds een inhaalslag maken en boven 423 morgen eventueel kijken we naar puts, want op de weekgrafiek hebben we nu definitief een verkoopsignaal. Kijken hoe lang dat stand houdt, fijne avond!

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren