Macro Trading: presteer beter dan de markt!

Ruim 90% van de particuliere beleggers faalt.

De meeste beleggers (zelfs professionele) presteren slechter dan de markt.

Zelfs de meeste vermogensbeheerders presteren op lange termijn vaak slechter dan de S&P 500 index.

Wanneer we de resultaten van particuliere beleggers analyseren, krijgen we een ronduit deprimerend beeld. Ruim 90% van de particuliere beleggers presteert slechter dan de markt of verliest zelfs geld!

Onderzoek wijst op de 4 grote valkuilen van de particuliere belegger

 

1. Gebrek aan kennis/tijd

Beleggen terwijl u een fulltime baan hebt, zorgt vaak voor een gebrek aan de tijd die nodig is om voldoende marktonderzoek te doen. Mensen met de nodige tijd voor dit onderzoek, ontbreekt het vaak aan de kennis die nodig is om te filteren op bruikbare informatie.  De hoeveelheid misinformatie in de beleggingssector is immers ongezien hoog.

2. Emoties (geen duidelijke data of proces)

Particuliere beleggers hebben vaak gebrek aan een duidelijke werkwijze. Wanneer dit ontbreekt, wordt het vaak onduidelijk op basis van welke elementen u een beslissing moet nemen. Dit zorgt vaak voor emoties of zelfs bijgeloof. Emoties zijn de vijand van de slimme belegger. Het is essentieel om de emoties van anderen in de markt te herkennen, zonder dat u deze zelf voelt.

3. De markt timen

Kopen, aanhouden of verkopen zijn drie zeer belangrijke beslissingen die u enkel kan maken met kennis van de grotere context van de markt. Wanneer dit ontbreekt, is het onmogelijk om te bepalen wanneer iets echt hoog of laag staat. Dit zorgt ervoor dat de timing van kopen en verkopen vaak totaal verkeerd zit.

4. Valse diversificatie

Valse diversificatie is één van de grootste fouten die de gemiddelde belegger maakt. Ze hebben een portefeuille, maar als de markt daalt, dalen al hun posities tegelijkertijd. Als het goed gaat, merken ze dat niet omdat alles omhoog gaat. Hoewel ze denken dat ze in een goede portefeuille zitten, zijn ze niet echt gediversifieerd en zijn ze te veel blootgesteld aan hetzelfde type belegging.

Is het zelfs mogelijk om beter te presteren dan de markt?

De 4 bovenstaande uitdagingen overwinnen, lijkt te hoog gegrepen voor de gemiddelde belegger. Door de grote hoeveelheid aan slecht presterende investeerders beweert men vaak dan het onmogelijk is om beter te presteren dan de markt. Kan een particuliere belegger betere prestaties dan de markt behalen?

ZEKER WETEN!

Bestel uw Beurssignalen Macro Trading abonnement nu!

12 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(12) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(12), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12)) | localize }} /m

24 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(24) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(24), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24)) | localize }} /m
Kosten abonnement:

{{ getPrice | localize }}

Het is niet enkel mogelijk om beter te presteren dan de markt, maar ik zal u ook laten zien hoe! De werkwijze die ik u laat zien, lost gelijktijdig de 4 valkuilen van de particuliere belegger op.

Wanneer we het hebben over informatie geldt de regel “less is more”. In plaats van door het doolhof van commerciële financiële media te navigeren, heeft u meer tijd en middelen om aan uw gezin te besteden. U zal niet enkel tijd winnen maar ook extra inkomen vergaren en al snel de beleggingsexpert worden waar mensen advies aan komen vragen.

U zal bovendien kunnen genieten van gemoedsrust, wetende dat u correct bent gepositioneerd met échte diversificatie. Dit zorgt ervoor dat u geld bespaart in een economische neergang, waardoor u meer geld heeft om te investeren wanneer we de bodem halen.

Te goed om waar te zijn?

Ik ben Philippe Tjantele, analyst bij Macro Trader.

We bieden actionable research waar we ongeacht of de markt stijgt of daalt winst genereren door ons correct to positioneren gebasseerd op macro economische data.

Toen ik zo’n 10 jaar geleden begon met beleggen leek beter presteren dan de markt te goed om waar te zijn. Ik had geen idee hoe de markt werkte. Ik had enkel een onophoudelijke wil om dit te willen begrijpen. Ik spendeerde jaren aan voltijds marktonderzoek maar hoe meer info ik vergaarde, hoe verwarrender het allemaal werd.

Tijdens een reis naar Londen voor mijn zoveelste seminar over beleggen, ontmoette ik de persoon die alles voor mij zou veranderen. Hij was afkomstig uit Amerika en was toevallig in Londen omdat de persoon die het seminar gaf een oude collega van hem was. Nadat hij 10 lang jaar algemeen directeur van Goldman Sachs was geweest, begon hij zijn eigen bedrijf. Hij zag mijn drive en ging akkoord mijn mentor te worden. Toen we hieraan begonnen, leek het alsof ik helemaal opnieuw moest beginnen. Ik werd verbonden met de informatie die echt belangrijk was en volgde over deze materie talloze cursussen die hij had aanbevolen.

Ik begon te begrijpen wat echte diversificatie was en hoe je de market kon timen.

Bestel uw Beurssignalen Macro Trading abonnement nu!

12 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(12) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(12), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12)) | localize }} /m

24 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(24) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(24), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24)) | localize }} /m
Kosten abonnement:

{{ getPrice | localize }}

Het was noodzakelijk een stap achteruit te nemen en hierdoor de globale markt vanuit een andere invalshoek te bekijken. Vanuit deze invalshoek was er geen ruimte voor de commerciële financiële krantenkoppen. Enkel de belangrijkste economische data van vertrouwelijke bronnen werden gebruikt. Hierdoor verdwenen de emoties/meningen en werd het mogelijk de markt te timen en echt gediversifieerd te zijn. Bovendien had ik door deze werkwijze te allen tijde de perfecte bescherming tegen een marktdaling.

Het was in feite een gelijkaardige werkwijze die ook door het grootste hedgefonds ter wereld werd gebruikt om consistent beter te presteren dan de markt. Ze behaalden zelfs geweldige resultaten in 2008 toen de hele markt instortte en de financiële wereld bijna vernietigd werd.

Deze werkwijze vereist niet dat u de jaarrekening doorneemt van de bedrijven waarin u wilt beleggen. U hoeft niet naar alle earnings calls te luisteren en het heeft niets te maken met waarderingen.

Enkel focus op aandelen is als enkel focus op de stand van het zeil zonder kennis van de wind.

Pure focus op het aandelen niveau is waaraan ik schuldig was in mijn beginjaren. Na ontelbare cursussen en nog meer boeken kwam ik tot de conclusie dat er een groter probleem op te lossen was. Iets waar niemand over leek te praten. Ik had alle boeken bestudeerd die waren geschreven over jaarrekeningen en hoe bedrijven te waarderen, maar als er een crash gebeurt zoals in 2020, kan je alles schrappen. Het doet er simpelweg niet meer toe. Overgewaardeerd of ondergewaardeerd, het is allemaal hetzelfde, ze stortten allemaal in. Dit noemde mijn mentor valse diversificatie.

Wat was dan wel het belangrijkste element in de markt en dus een gepast startpunt? De macro-omgeving! Pas nadat je de macro-omgeving echt goed begrijpt, kan je verder denken over hoe verschillende sectoren zich hierin gedragen. Wanneer dit duidelijk is, kan je de laatste verdere stap zetten richting het aandelen niveau.

Macro Kennis + Risico Management = Outperformance

Toen ik dit begon te begrijpen, veranderde alles! Ik zag duidelijk waar we waren in de economische cyclus. Het is enkel wanneer u weet waar we zijn, dat u kunt weten waar we naartoe gaan. Hierdoor kunt u zich correct positioneren. Door deze kennis krijgt u een enorme voorsprong op iedereen die zich enkel bezig houdt met het aandelen niveau.

Omdat de afgelopen 12 jaar de langste stijgende markt in de geschiedenis is geweest, concentreer ik me graag op het afgelopen jaar, toen deze stijgende markt ten einde kwam. In een stijgende markt, is het heel gemakkelijk om te beleggen. Nu we in een ander marktregime zitten en de markt niet enkel meer stijgt, kunt u duidelijk zien wie kan investeren en wie niet.

Dit wordt mooi omschreven in één van mijn favoriete quotes:

“It’s only when the tide goes out that you find out who’s been swimming naked.”

In de onderstaande grafiek kunt u vergelijken wat ik communiceerde in de nieuwsbrieven en wat er in de markt gebeurde op dat moment. Ik heb me gefocust op de bounces naar “lagere toppen”.  De reden hiervoor is omdat elke keer dat de markten omhoog gingen, de commerciële krantenkoppen zeiden dat dit het einde was van de daling in de markt en u weer aandelen kon kopen. Omdat ik me concentreer op de macrogegevens, wist ik dat dit niet het geval was en bleef ik bij mijn standpunt om onze shorts aan te houden.

Het moet verschrikkelijk zijn geweest voor de gemiddelde belegger om geen idee te hebben van de macro omgeving en de emotionele rollercoaster enkel nog maar te laten vergroten door de commerciële financiële media. Dit is onacceptabel.

Het was duidelijk dat 2022 een zeer uitdagend jaar ging worden voor de aandelenmarkt. Met de hoge inflatie ging consumptie en daardoor economische groei aanzienlijk lager uitvallen. De Federal Reserve was bovendien zeer duidelijk dat ze de rente flink omhoog gingen brengen om de inflatie te verlagen. De dalende markt en economische moeilijkheden gingen hier niet tussenkomen.

We zagen dat de volatiliteit toenam, wat duidt op paniek in de markt. Het volume was ook hoger op de dagen dat de market daalde in vergelijking met de dagen dat deze steeg, wat duidelijk aangeeft waar de overtuiging ligt. Op basis van deze macro-economische omgeving en de onderliggende structuur van de markt bestond het grootste deel van het jaar uit de volgende portefeuille.

Ik zal de 4 grootste winnaars van de portefeuille en de redenering erachter bespreken, aangezien ze de duidelijkste divergentie bieden.

Long U.S. Dollar (+7%)

De redenering hiervoor was vrij simpel. Het was duidelijk dat de markt zou dalen en toen dit momentum begon te krijgen, was het geweldig om deze positie in de portefeuille te behouden. De Amerikaanse dollar is nog steeds dé reservevaluta van de wereld en wordt beschouwd als een safe haven in tijden van onzekerheid. U moet ook beseffen dat de Amerikaanse aandelenmarkt de grootste ter wereld blijft. Elke order om een ​​aandeel te verkopen is eigenlijk een kooporder op de Amerikaanse dollar. Het was duidelijk dat er een enorme geldstroom uit aandelen naar de Amerikaanse dollar zou komen en ik heb de portefeuille hiernaar gepositioneerd.

Long Nutsbedrijven (+1%)

In tijden van vertragende economische groei zijn nutsbedrijven een klassieke defensieve positionering. Mensen zullen zeer weinig besparen op hun uitgaven voor nutsvoorzieningen. Hoewel het rendement op deze positie niet erg hoog was, is het geweldig om enkele percentage punten te winnen wanneer de hele markt 20% daalt.

Short Luxe Goederen Sector (+37%)

Door de hoge inflatie was de consument er duidelijk slecht aan toe. De reële inkomsten namen een flinke duik. Schulden op korte termijn namen toe omdat mensen hun basiskosten zelfs niet meer konden dekken doordat alles zo duur was. Een duidelijke plaats waar consumptie zou vertragen, was in luxe-uitgaven. We positioneerden ons short zodat de daling van -37% voor ons een winst van +37% werd!

Short Technologie Sector (+30%)

Met de voorspelling van een vertragende economische groei en de Federal Reserve die van plan was de rente te verhogen, was de technologie sector een voor de hand liggende short. De waarderingen in deze sector waren ongezien hoog en gedoemd om te dalen. We waren long in de technologieaandelen zolang de zeepbel groter werd, maar met de verschuiving in de houding van de FED en de afnemende economische groei was het duidelijk dat er geld zou vloeien naar meer defensieve namen. We positioneerden ons short waardoor de daling van -30% voor ons uitkwam op +30% winst!

Bovenstaande voorbeelden geven aan hoe u zich op macro-economisch niveau kunt positioneren terwijl u beschermd bent tegen de marktdalingen. Zoals u kunt zien, waren jaarrekeningen en lange waarderingsberekeningen geen onderdeel van de vergelijking. Een algemeen macrobewustzijn en een historische context was alles wat we nodig hadden.

De volledige portefeuille behaalde in 2022 een rendement van +15% terwijl de markt met -20% daalde.

Bestel uw Beurssignalen Macro Trading abonnement nu!

12 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(12) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(12), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12)) | localize }} /m

24 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(24) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(24), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24)) | localize }} /m
Kosten abonnement:

{{ getPrice | localize }}

Uiteraard ben ik zeer trots op dit resultaat. Wanneer we aan beleggen denken, gaat het vaak enkel over de positieve kant, maar u moet altijd op de hoogte zijn en controle hebben over de mogelijke keerzijde. Het beste van deze strategie is dat deze niet gebaseerd is op meningen maar op ruwe data. Ik kan duidelijk aantonen dat we aan het begin van het jaar aan het vertragen waren op vlak van groei met hoge inflatie. Ook kan ik duidelijk aantonen welke sectoren sterk en slecht presteren in deze context historisch gezien. Zoals gezegd, maakten de 4 posities hierboven deel uit van die opstelling.

Bij Macro Trader is er geen plaats voor meningen of emoties.

Omdat we een duidelijke werkwijze heb zou ik elke keer opnieuw bij dezelfde opstelling uitkomen. Ook is de werkwijze zeer eenvoudig zonder nood aan onderzoek naar individuele bedrijven en hun jaarrekeningen en leiderschapsbeslissingen. De macrogegevens correct interpreteren, geeft de juiste positionering die bewezen is het beste te werken in de gegeven dynamiek.

Men lie, Women lie, Numbers don’t!

Ik let niet op commerciële angst zaaiende financiële media. Angst en hebzucht zijn de vijand van de intelligente belegger. U moet dit leren herkennen en u op basis hiervan kunnen positioneren. We doen dit door te begrijpen waar we ons in de economische cyclus bevinden. Als u eenmaal weet waar u bent, weet u waar u naartoe gaat.

De manier om dit te doen, is door te focussen op de veranderingssnelheid van groei en inflatie.

Groei en inflatie zijn de belangrijkste dynamieken in de markt met betrekking tot de cyclus. Wanneer we ons richten op de snelheid van verandering, krijgt u de kans om voor te lopen op wat er in de markt gaat gebeuren.

In plaats van ons erop te concentreren of we hoog of laag zijn, richten we ons erop om te kijken of we versnellen of vertragen. Wanneer u hierop focust, ziet u in real time pieken en dalen ontstaan.

Beter presteren in minder tijd.

Deze werkwijze vermijdt de reeds eerder aangehaalde 4 valkuilen van de particuliere belegger:

1. Gebrek aan kennis/tijd

Vanuit dit grotere macro-bewustzijn zult u niet verstrikt raken in het overmatig analyseren van de details. U begrijpt wat er speelt vanuit het top-down perspectief en weet waar u op moet focussen.

2. Emoties (geen duidelijke data of proces)

Het proces is volledig datagedreven en zeer logisch opgebouwd. Een bepaalde omgeving wijst u naar de bijbehorende positionering die bewezen werkt. We overlappen dit met extra bevestiging op technische schaal en in termen van volatiliteit (hoeveelheid paniek) en het volume (hoeveelheid overtuiging).

3. De markt timen

Door dingen niet hoog of laag te noemen, maar ze te analyseren op basis van veranderingssnelheid, zien we in real-time dalen en pieken ontstaan. Hierdoor kunnen we de markt perfect timen met betrekking tot aankopen, aanhouden of verkopen.

4. Valse diversificatie

Door de allocatie niet alleen te spreiden over verschillende aandelen, maar ook over verschillende sectoren, activaklassen en zelfs richting (long/short), zijn we altijd beschermd en echt gediversifieerd.

Presteer beter dan de markt in een stijgende maar ook dalende markt. Hierdoor heeft u een groter bedrag dat u aan het werk kan zetten wanneer we een bevestigde marktbodem hebben.

Het is van het uiterste belang om u correct te positioneren voordat we de bodem bereiken. Hierdoor kunt u volledig profiteren van de volgende bullmarkt.

Het is erg belangrijk te begrijpen dat veel marketeers een commissie krijgen wanneer mensen aandelen kopen. Dit speelt een grotere rol in de commerciële financiële media dan mensen zouden denken. Dit is de reden waarom de commerciële financiële media altijd graag de bodem van de markt zitten te verkondigen.

En nadat het dan gewoon een bearmarkt-bounce blijkt te zijn, doen ze alsof het nooit is gebeurd. Dit is voor mij onaanvaardbaar!

Ik neem dezelfde posities als jou, en sta dus letterlijk aan dezelfde kant als u.

Het afgelopen jaar was een zeer complexe omgeving om te navigeren. Ik ben erg trots en dankbaar dat de abonnees en ik prachtig konden navigeren doorheen de veranderende macrogetijden. Beleggen kan een eenzame reis zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Sluit u aan bij de community en behaal de resultaten die u verdient.

De markten zijn vol op in beweging. Tijd om actie te nemen.

In een dalende markt is de volatiliteit en dus het aantal opportunitieiten zeer hoog.

Sluit u nu aan bij Macro Trading om:

  • De tijd te besparen die nodig is om het onderzoek te doen dat nodig is om kwaliteitsposities op te bouwen, laat staan ​​een volledig portfolio ervan.
  • De emotionele strijd te overwinnen die voortkomt uit het niet hebben van een duidelijke werkwijze.
  • Timing in de markt te verbeteren.
  • Te genieten van échte diversificatie in uw portefeuille.
  • De grotere macro context te begrijpen die nodig is om u correct positioneren.
  • Markt- en aandelenrisico te vermijden.

Uzelf te bevrijden van belangenverstrengeling door te luisteren naar mensen die dezelfde transacties uitvoeren als u.

Behaal door deze werkwijze top prestaties los van de richting van de markt.

Bestel uw Beurssignalen Macro Trading abonnement nu!

12 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(12) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(12), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 12)) | localize }} /m

24 Maanden

{{ combiFullPriceByPeriod(24) | localize }} {{ getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24) | localize }} /m Bespaar {{ getAbsoluteDiscountValue(combiFullPriceByPeriod(24), getProductPriceByPeriod(selectedProducts[0], 24)) | localize }} /m
Kosten abonnement:

{{ getPrice | localize }}

Mocht u vragen hebben, stuurt u ons dan gerust een email op info@beurssignalen.com.

Met vriendelijke groet,

Philippe van Team Beurssignalen