Markten overspoeld door slecht nieuws. Chat mee om 12 uur

Geplaatst op 07 januari 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de AEX staat nu op 418.70, een verlies van 2.37% en ook de andere Europese markten gaan fors lager van start nu de handel in China voor de 2x deze week op -7% is stil gelegd. Ook Wall Street sloot lager, de Dow sloot 1.47% lager en de Nasdaq verloor 1.14%, vooral vanwege zwakke economische macrodata, de dalende olieprijs en berichten over een nucleaire test in Noord-Korea. In China was vannacht de handel binnen dertig minuten voorbij, nadat we voor de twee keer 7% lager gingen en was de handelsdag daarmee voorbij.

We zijn nu een paar dagen onderweg in het nieuwe jaar en we hebben gelijk te maken met een olieprijs die verder onderuit gaat, stijgende spanningen tussen Iran en Saoedi Arabie, economische vertraging in China en als klap op de vuurpijl, meldingen over de kernproef in Noord-Korea. Kortom veel slechter kunnen we het niet treffen. De euro noteert weer boven de $1,08. $1,0782 Is een steunniveau dat moet houden wil de euro niet verder wegglijden.

De AEX heeft steun op AEX 418 en 415 en weerstand op 423 en 428. Wij hebben een Turbo short op BAM en zitten short met de AEX Factors en deze willen we vandaag verzilveren. Zijn deze bewegingen een voorbode voor de rest van het jaar? Om 12 uur gaan we chatten en uitleg geven aan de hand van de grafieken, Edward Loef is er ook bij. Stel om 12 uur al uw vragen aan ons, wat Chat mee op http://goo.gl/JQDSZw

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 414.65, een verlies van 14.11 punten of 3.29%. De Amsterdamse beurs is flink lager aan de handelssessie begonnen en lijkt voorlopig nog niet te willen herstellen. Ook in de rest van Europa is het sentiment zeer negatief. De stemming staat onder druk vanwege eerdere verliezen op Wall Street en dieprode koersenborden in het Verre Oosten. Daar gingen de Chinese beurzen voor de tweede keer deze week vroegtijdig dicht, na een flinke koersval. Ook een verdere daling van de olieprijs weegt zwaar. Een verdere, onverwachte waardedaling van de Chinese yuan maakt beleggers nerveus. De olieprijzen gaan hard omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakt 4,7 procent tot 32,40 dollar. Brent verliest 4,6 procent tot 32,68 dollar per vat. Dat zijn de laagste niveaus sinds 2003.

In de AEX is staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler met een min van 7 procent, omdat de vraag naar staal vanuit China naar verwachting zal verzwakken. Olieconcern Shell gaat 5 procent omlaag en wordt weer koopwaardig. We moeten dan wel een bodem voor olie zien rond de 30 Dollar. De Aex wilt nog niet herstellen en we hebben nu steun rond de 412. We hebben dan ook onze shorts verzilverd met een leuke winst en kijken nu verder. We spreken U graag zodadelijk tijdens de chat op http://goo.gl/JQDSZw Tot zo. 

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 416.35, een verlies van 12.41 punten of 2.89%. Wall Street zal naar verwachting fors lager openen, vanwege de aanhoudende zorgen over China en de olieprijs. De futures voor de Dow Jones Average-index noteren 383 punten, ofwel 2,3%, lager, de S&P 500 futures verliezen 45,50 punten, ofwel 2,3%, en de futures voor de Nasdaq 100 dalen 130 punten, ofwel 2,9%. De Chinese aandelenmarkten kenden vandaag de kortste handelsdag ooit, daar in de eerste minuten de handel al werd onderbroken nadat de koersen met meer dan 5% daalden. Nadat de handel werd hervat stond er binnen het half uur een verlies van meer dan 7% op de boden en conform de nieuwe regels die dit jaar van kracht werden, werd de handel voor de rest van de dag opgeschort.

De vrees dat de Chinese autoriteiten hun greep op de markten en op het algemeen vertrouwen verliezen stijgt. In augustus gingen markten wereldwijd gebukt onder een sterke sell-off, nadat Beijing de yuan devalueerde. Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS in de week eindigend op 2 januari minder is gedaald dan verwacht. Het aantal aanvragen noteerde op 277.000, een daling van 10.000. Gerekend werd op 275.000 aanvragen. Europa probeert toch wat op te veren, ondanks dat de euro alweer 1 procent hoger staat. We kunnen nu even de 418 testen en daar verwachten wij toch weer een terugval. De daling lijkt ons nog niet gedaan. Wel is Shell alweer koopwaardig, tot zo. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 420.76, een verlies van 8.00 punten of 1.87%. De verliezen op de Europese beurzen werden in de loop van de middag deels ingelopen, maar de graadmeters bleven desondanks fors in het rood staan. De AEX heeft dit jaar pas één dag winst geboekt. Dat was op dinsdag, nadat een aandelencrash in China op maandag voor stevige verliezen had gezorgd. Vandaag crashte de Chinese beurs opnieuw. De FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs moesten tot 2 procent terug en de DAX in Frankfurt zakte met een verlies van 2,3 procent vandaag ook voor het eerst sinds medio oktober tot onder 10.000 punten. De vooruitzichten voor de Chinese economie worden met de dag bleker. De vraag vanuit China naar Europese producten neemt af, terwijl de prijs voor die goederen toeneemt. In augustus stelde Peking dat de toen net doorgevoerde devaluatie van de eigen munt, de yuan, eenmalig was, maar de afgelopen acht dagen hebben ze opnieuw ingegrepen.

In Londen stonden de mijnbouwers onder grote druk. Anglo American leverde 9 procent in, BHP Billiton verloor bijna 5 procent en Rio Tinto moest een verlies slikken van 3 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,8 procent tot 33,34 dollar. Brent verloor 1,7 procent tot 33,65 dollar per vat. Eerder op de dag bereikten de olieprijzen de laagste niveaus sinds 2003. BP verloor in Londen 2,9 procent en Total moest 3 procent terug in Parijs. Het afschaffen van de handelsonderbrekingen in China zorgde dus wel even voor wat lucht, maar dat kan van tijdelijke aard zijn. Wel sloten we onze shorts op BAM gunstig op de dieptepunten. Verder zijn we voorzichtig en willen we onze winst niet verspelen. De Aex zou nog even terug kunnen naar 405, fijne avond!

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren