Vlakke dag, steun 388, weerstand reeds op 390

Geplaatst op 19 maart 2014
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 388.85, een verlies van 0.52 punten of 0.13%. De AEX werd ook licht lager verwacht, mede omdat er gisteren rondom Oekraine zich weer wat spanningen aftekenden, waarbij een Oekraiense soldaat werd gedood. We kijken naar een relatief lege agenda, waarbij de werkloosheid van Engeland misschien nog wel de meeste aandacht vraagt. Vanavond is de Federal Reserve aan het woord in de persoon van voorzitter Janet Yellen. Verder is het vrijdag optie-expiratie en daar er nogal wat partijen short zitten, kan dat in de aanloop daar naar toe al de nodige dynamiek met zich meebrengen.

In De VS komen twee wekelijks terugkerende cijfers naar buiten: hypotheekaanvragen en olievoorraden voor de week die eindigt op 14 maart. Voor beide cijfers is geen prognose beschikbaar. De hypotheekaanvragen daalden in de week ervoor met 2,1%. We hebben nog steeds een verkoopsignaal en we zien dat elk nieuws dat nu naar buiten kan komen, eerder voor lagere dan hogere koersen kan zorgen. We gaan dan nu ook uit van een test van de steun op de 388.  

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 389.94, een winst van 0.57 punten of 0.14%. De Europese aandelenbeurzen laten weinig beweging zien. Beleggers doen het rustig aan in afwachting van de uitkomsten van de beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag naar buiten komen. We kabbelen rustig voort en zullen dat waarschijnlijk blijven doen in de komende tijd. De Fed zal weinig schokkends gaan doen en rustig verder gaan met het afbouwen van het steunbeleid. Daarnaast wordt er vooral gelet op wat het effect is geweest van het slechte winterweer op de Amerikaanse economische cijfers. 

Daarna verschuift de aandacht weer naar de eerstekwartaalcijfers, die begin april naar buiten komen. Grootste dalers in de AEX zijn beveiligingsbedrijf Gemalto en bierbrouwer Heineken met verliezen van meer dan 1 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een winst van ruim 2 procent. De Aex kan dus even de 390 en 392 nu testen en mogelijk een mooi moment om (weer) short te gaan. We hebben deze maand maart al een aanzienlijke winst met de opties en FTI en onze puts eergisteren op tijd verzilverd. We hebben alleen nog long posities op SBM. We zijn zo weer bij U terug. 

UPDATE 15:00

De Aex index noteert nu op 390.50, een winst van 1.13 punten of 0.29%. Wall Street zal naar verwachting licht hoger openen, waarbij de markt uitkijkt naar het Fed-rentebesluit en de daaropvolgende toelichting van Fed-voorzitter Janet Yellen. Naast het rentebesluit presenteert de Federal Reserve tevens een update van zijn economische verwachtingen. Naar verwachting handhaaft de centrale bank zijn belangrijkste rentetarief en wordt de inperking van zijn obligatie inkoopprogramma met $10 miljard per maand voortgezet. Het zal de eerste persconferentie voor Janet Yellen zijn als nieuwe voorzitter van de centrale bank.

De verwachtingen zijn dat de centrale bank zijn tapering voortzet – iets dat zeker pijn zal doen in opkomende markten – maar de interessante punten liggen mogelijk verborgen in de uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen tijdens de persconferentie. Op macro-economisch vlak werd voorbeurs reeds bekend dat Amerikanen in de week eindigend op 14 maart 1,3% minder hypotheken hebben aangevraagd ten opzichte van een week eerder. De index voor herfinanciering daalde 1,3% en de index voor het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken daalde met 0,9%. Wij denken nu nadat de VS een half uur geopend is, weer aan druk op de koersen en de uitslagen blijven klein. Als U in de markt wilt, kunt U nu short en normaal gesproken een half uur voordat Amerika open gaat long in deze zijwaartse markten. Ook vandaag werkt dit weer. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 388.88, een verlies van 0.49 punten of 0.13%. De Europese aandelenbeurzen toonden een gemengd beeld. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de uitkomsten van debeleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag naar buiten komen. We kabbelen rustig voort en zullen dat waarschijnlijk blijven doen in de komende tijd. De Fed zal weinig schokkends doen en rustig verder gaan met het afbouwen van het steunbeleid. Het rentebesluit van het beleidsorgaan van het stelsel van Amerikaanse centrale banken komt om 19.00 uur Nederlandse tijd naar buiten. De nieuwe Fed-voorzitter Janet Yellen zal het besluit een halfuur later toelichten tijdens een persbijeenkomst.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger in de AEX met een winst van vijf procent. Grootste daler was technisch dienstverlener Imtech met een verlies van drie procent. Commerzbank verhoogde het koersdoel van Air France KLM even met 2.90 euro per aandeel! Dat doet ons short signaal even teniet. Wel zagen we DSM weer wat aantrekken en wij kijken morgen richting de 392 weer naar puts, want we verwachten verdere druk op de handel. We wensen U een fijne avond. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren