Aanslag in Brussel, markten onder druk naar steun op 438

Geplaatst op 22 maart 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de AEX staat nu op 439.91, een verlies van 0.88% een ook de rest van Europa gaat lager open na de aanslag op de Brusselse luchthaven Zaventem, daar hebben zich vanochtend in ieder geval twee explosies voorgedaan. RTL Nieuws meldt tenminste één dode, de Vlaamse tv-zender VTM heeft het al over elf doden. Wall Street sloot iets hoger, de Dow won 0.12% en de Nasdaq sloot 0.28% hoger. Tevens kijken we uit naar de Duitse Ifo- als ZEW-index. In Azië staan de belangrijkste indices er verdeeld bij met winst voor de Nikkei-225, die vandaag zijn eerste handelsdag beleeft. 

De dollar won ten opzichte van de euro iets aan terrein, nadat Fed-bestuurder Dennis Lockhart hintte op een renteverhoging in april. De AEX heeft steun op 438 en weerstand op 442. We gaan nu eerst kijken wat er allemaal gebeurt in Brussel, want een aanslag heeft altijd impact. Meer live op 0900 – 51 51 666, tot zo

Bekijk hier de weekforcast met John Beijer

UPDATE 11:30

Goedemorgen, de AEX veert iets op na de lagere opening en staat nu op 440.34 en dat is een min van 0.79% en ook de rest van Europa trekt iets aan. De AEX stond om 09.30 uur even op 437.05. De euro/dollar begon te dalen na de berichtgeving uit Brussel. Beleggers vluchten naar de Amerikaanse dollar, maar ook veilig geziene obligaties en goud. Ondanks de toestand in Brussel is het verlies op de beurzen beperkt en helaas lijken we te wennen aan deze vreselijke aanslagen. De S&P Future staat ook lager en voor Wall Street wordt er een lagere start verwacht. De AEX heeft steun op 438 en weerstand op 442. Meer live op 0900 – 51 51 666, tot zo

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 440.59, een verlies van 3.24 punten of 0.73%. Wall Street noteert nu licht lager en werd ook lager verwacht, in reactie op de aanslagen in Brussel, waarbij tientallen doden en gewonden zijn gevallen. Het sentiment staat wereldwijd onder druk, na aanslagen op het vliegveld van Brussel en een metrostation in de buurt van instituties van de Europese Unie (EU). Volgens recente mediaberichten zijn er 21 doden gevallen. Toch valt de reactie reuze mee en het lijkt wel of beleggers immuun zijn geworden voor aanslagen. 

Zogenaamde veilige havens laten wel een forse stijging zien in reactie op de twee aanslagen in Brussel. Goud, zilver en de Japanse yen noteren allemaal hoger. In reactie op de ontwikkelingen in Europa kunnen met name de luchtvaart- en reissector onder druk komen te staan. Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de omzet van Amerikaanse winkelketens in de week eindigend op 19 maart op weekbasis is gedaald met 2,0%. Op jaarbasis steeg de omzet volgens de Retail Economist/Goldman Sachs Weekly Chain Store Sales Index met 1,4%. Rond de 442 kijken we dus naar shortposities en zijn zo weer bij U terug. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 443.12, een verlies van 0.71 punten of 0.16%. Onzekerheid na de aanslagen in Brussel zette de meeste Europese aandelenbeurzen op verlies, maar aan het einde herstelden de beurzen weer wat. De belangrijkste graadmeters gingen omlaag, al liepen de verliezen in de loop van de dag wel wat terug. Vooral luchtvaartbedrijven, hotelketens en reisorganisaties zagen hun beurswaarde slinken. Parijs en Frankfurt plusten tot 0,4 procent. De beurs in Brussel stond vlak. De FTSE in Londen steeg 0,2 procent. Luchtvaartbedrijven kregen op de beurzen de zwaarste klappen te verwerken. Air France-KLM stond 3,9 procent lager. Lufthansa zakte 2,2 procent. Prijsvechter easyJet verloor 0,7 procent en Ryanair speelde 2,5 procent kwijt.

Ook de toerismesector stond onder druk, met minnen van 4,5 en 2 procent procent voor hotelketens Accor en InterContinental Hotels. Reisorganisaties Thomas Cook en TUI daalden 3,2 en 3,6 procent. In Amsterdam stond navigatiedienstverlener TomTom in de belangstelling, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg 3,7 procent en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen. Wij houden de calls dan ook nog steeds vast. We denken toch aan wat druk op de handel, maar zouden dus ook nog de 450 eerst kunnen testen. De markt blijft er zeer goed bij liggen, fijne avond. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren