AEX blijft in gevarenzone onder 478

Geplaatst op 17 augustus 2015
team-beursfoon

Goedemorgen, de AEX staat nu op 477.12 en dat is een winst van 0.63% en ook de rest van Europa gaat hoger open. Wall Street sloot wederom rustig, de Dow won 0.40% en de Nasdaq sloot 0.29%. De markten kregen een reeks aan economische groeicijfers uit de eurozone te verwerken die vooral het beeld schetsten dat het herstel maar matig is. In Azië noteren de aandelenbeurzen maandag verdeeld, nadat vorige week de markten flink daalden door de verrassende devaluatie van de Chinese yuan.

De Japanse economie is in het tweede kwartaal van 2015 hard tot stilstand gekomen. Ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar, toen er een groei werd gemeten van 1,1 procent, kromp de Japanse economie in het tweede kwartaal met 0,4 procent. De euro gaat maandag iets omlaag ten opzichte van de dollar. Na zes dagen van winst is er nu sprake van een technische correctie voor de Europese munt. De AEX staat nog steeds onder de 478 en dat is wel per saldo iets wat we scherp in de gaten moeten houden, we hebben vandaag dan ook weerstand op 478 en steun op 475 en 473. Meer live op 0900 – 51 51 666. Tot zo.

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 475.47, een winst van 1.58 punten of 0.33%. De aandelenbeurs in Amsterdam is met winst geopend boven de 478, maar kon de winst niet vasthouden en noteert nu rond de 475 met steun eronder op 472 die we vorige week reeds konden zien. De andere Europese effectenmarkten staan ook overwegend in de plus, in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street. De beurzen lijken daarmee weer wat te herstellen na de onrust rond China afgelopen week. De beurzen in Frankfurt en Parijs gaan 0,6 procent vooruit. De FTSE-index in Londen blijft achter met een kleine min van 0,02 procent. De hoofdindex in Athene stijgt 1 procent. De eurogroep stemde vrijdag in met het nieuwe steunprogramma voor Griekenland. 

Een aantal parlementen, waaronder de Nederlandse Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag moeten nog hun instemming geven aan het leningenprogramma. Grootste stijger in de AEX is chipmachinemaker ASML met een winst van 1 procent. De handel in het aandeel Imtech werd opgeschort in afwachting van een persbericht. De Aex vertoont dus nog niet echt kracht en kon al snel terug naar de steun rond 472-473. Bij de opening hebben we meteen de weerstand getest rond 478 en daarom gingen we dan ook even short. Mochten we boven 478 sluiten, is de ergste kou weer uit de lucht. Wij hanteren nog niet buy on the dips, tot straks!

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 470.48, een verlies van 3.41 punten of 0.72%. Wall Street zal naar verwachting lager openen, vanwege sterk tegenvallende cijfers over de industriele activiteit in de regio New York. De futures voor de Dow Jones-index dalen 0,3%, de S&P futures verliezen 0,4% en de futures voor de Nasdaq dalen 0,3%. Vorige week wist de S&P-index terrein te winnen, ondanks de onrust die voortkwam uit de verrassende devaluatie van de Chinese yuan. Door speculatie dat de Fed hierdoor zal wachten met het verhogen van de rente hield de beursindex net de voeten droog.

Op economisch vlak werd echter bekend dat de industriele activiteit in de regio New York drastisch is afgenomen. De zogeheten Empire State-index, samengesteld door de Fed van New York, daalde tot zijn laagste niveau sinds de recessie van 2009. De index daalde tot -14,9 van 3,9 in juli, wat duidt op afnemende activiteit. De olieprijs staat ook alweer onder de 42 Dollar af en toe en het lijkt erop dat we onder de 478 weerstand nu kunnen blijven en een nieuwe bodem op 468 neer kunnen zetten. Wij gingen dan ook wederom short met de FTI, tot zo. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 474.30, een winst van 0.41 punten of 0.09%. De Europese aandelenmarkten koersten, in een relatief tamme handelssessie, collectief in het rood. Dat was mede te wijten aan een tegenvallend cijfer over de industrie rond New York. Op het Damrak was stamcelbank Esperite de positieve uitschieter na het verwerven van een internationaal patent. De beurzen in Frankfurt en Londen gingen tot 0,4 procent achteruit, terwijl de CAC 40 in Parijs 0,6 procent steeg. De industriële bedrijvigheid in de economisch belangrijke staat New York is in augustus flink gekrompen. De zogeheten Empire State-index van de Federal Reserve Bank of New York, die de bedrijvigheid weerspiegelt, zakte naar min 14,92 van plus 3,86 in juli. Daarmee belandde de barometer op het laagste niveau sinds april 2009.

Koploper in de AEX was verf- en chemieconcern AkzoNobel met een winst van 1,2 procent. Kabelaar Altice en verzekeraar NN sloten de rij met een verlies tot 1,4 procent. Bij de kleiner fondsen viel de winst van Esperite (plus 34 procent) op. De stamcelbank heeft de rechten verworven over een internationaal patent op het gebied van eiwitcomplexen die gebruikt kunnen worden in de immunologie. De Aex zit in een nauwe tradingrange met globaal 473 als steun en 378 als weerstand. De slechte data en wat onrust over de bomaanslag gaf even druk op handel tijdelijk, maar we zijn binnen de tradingrange gesloten. We wensen U een fijne avond. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren