AEX mag nog even de steun op 393 a 390 testen, buy the dips!

Geplaatst op 16 december 2014
team-beursfoon

Goedemorgen, De AEX staat op 396.40 en dat is een plus van 0.10% en ook de rest van Europa gaat redelijk rustig van start. Wall Street sloot lager, de Dow verloor 0.58% en de Nasdaq sloot 1.04% lager. De verliezen waren vooral het gevolg van de olieprijzen die na een herstel toch weer daalden. De januari future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange $1,90 lager op $55,91. Brent olie voor februari zakte onder de $61 per vat.

De Russische roebel is de dollar maandag gestegen tot een nieuw record van boven de RUB61,00. De Russische centrale bank heeft vannacht het belangrijkste rentetarief verhoogd van 10,5 naar 17,0 procent. Met deze renteverhoging wil de Bank of Russia de aanhoudende daling van de Russische roebel een halt toe roepen en de inflatiedruk indammen.

De AEX heeft steun op 393 en 390 en weerstand op 398 en 403. De AEX kan zomaar nog wat weg zakken want het sentiment is erg nerveus en wij verwachten hier ergens een bodem.

Het is echt een gekkenhuis hier en wij ook druk bezig met het opstarten van onze nieuwe modelportefeuille, immers we gaan op 2 januari weer van start, zoals we dat al meer dan 18 jaar doen. Wilt u ook meedoen, of meer informatie, stuur ons dan even een mail op info@beursfoon.nl, u kunt ook bellen, John Beijer zit voor u klaar op 023-5288851 Tot zo.

UPDATE 13:05

De Aex index noteert nu op 391.03, een verlies van 5.06 punten of 1.28%. De Europese aandelenmarkten leken hersteld van eerdere verliezen na goede macrocijfers, maar de dalende olieprijzen blijven een bron van zorg voor beleggers die vooral uitkijken naar het rentebesluit van de Fed. Sinds de piekniveaus halverwege het jaar zijn de prijzen met bijna 50% gedaald. De prijs voor Brent-olie is voor het eerst sinds mei 2009 gedaald tot onder de $60 per vat. Goede macro-indicatoren verbeterden even de stemming op de beurzen. De ZEW-index, die de verwachtingen van financiele analisten over de Duitse economie peilt, is sterk gestegen in december. 

In de valutamarkten zijn de ogen vooral op de Russische roebel gericht. Ondanks een verrassende rentestijging van de centrale bank van Rusland, naar 17%, verliest de munt verder terrein ten opzichte van de dollar. Op het vlak van fusie- en overnamenieuws werd bekend dat het Spaanse olie- en gasbedrijf Repsol het Canadese concern Talisman overneemt. Repsol heeft $8,2 miljard over voor de onderneming en biedt per aandeel $8. Amerika kan nog meevallen, maar hier zitten we al bijna in een oktober scenario waar we toen naar de 366 gingen. De huidige dip kon daarom ook groter zijn en we gaan alweer naar de 388 niveaus. Dit maakt de kans op een eindejaarsrally wel weer groter aan de andere kant, maar op jaarbasis zullen we gelijk blijven, tot zo. 

 

UPDATE 15:00

De Aex index noteert nu op 394.23, een verlies van 1.79 punten of 0.45%. Wall Street zal naar verwachting lager openen, als gevolg van de voortdurende daling van de olieprijzen en een scherpe stijging van de Russische rentetarieven. Er wordt een volatiele sessie verwacht De futures voor de Dow Jones-index dalen 36 punten, of 0,2%, de S&P futures verliezen 6 punten, of 0,3% en de futures voor de Nasdaq dalen 23 punten, omgerekend 0,6%. De prijs voor een vat olie op Nymex in Amerika daalde recentelijk met 3,3% tot $54,07 per vat. Brent olie zakte tot onder de $60 per vat, voor het eerst sinds mei 2009.

De Amerikaanse markten worden beinvloed door ontwikkelingen elders. De aandelenmarkt van Rusland zakte 14% nadat de centrale bank maandagavond het belangrijkste rentetarief onverwacht verhoogde naar 17% van 10,5%. Dit was bedoeld om de daling van de roebel af te remmen, maar bleek niet te werken aangezien de roebel terrein blijft verliezen. Zo zien we dat maatregelen nu averechts helpen en we niet in paniek moeten raken en rustig afwachten op kansen. Iedereen vraagt nu waar ligt de bodem, die kan op 388 zijn, moeten we dus nog testen dan, of zelfs onder 366 van de eerdere dip. Wie zegt dat de situatie er nu niet slechter voorstaat dan twee maanden terug? Het is hoe dan ook sentiment gedreven, maar onder 390 zagen we meteen vele kopers. Dat zou erop kunnen duiden dat dat de bodem moet zijn, onze calls op Royal Dutch doen het daarbij echter al goed, tot zo. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 403.79, een winst van 7.70 punten of 1.94%. De Europese beurshandel kende een grillig koersverloop, waarbij winsten en verliezen elkaar in hoog tempo afwisselden. Beleggers maakten zich, na onder meer tegenvallende cijfers uit China en een verdere daling van de olieprijzen, zorgen over de staat van de wereldeconomie. Uit cijfers van de Britse bank HSBC en onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in december voor het eerst in zeven maanden afgenomen. Ook becijferde Markit dat de Franse industrie opnieuw slonk deze maand. Behalve een krimp van de Chinese industrie en een verdere achteruitgang van de Franse economie verwerkte de markt ook een forse renteverhoging in Rusland. 

De Russische centrale bank verhoogde de rente naar 17 procent om een verdere koersval van de roebel te voorkomen. De ingreep had echter amper effect. De olieprijs ging weer hard omlaag, om later weer flink op te veren. Shell boekte een koerswinst van bijna 5 procent. Er was geen enkele trend vandaag, maar de bodem lijkt gezet boven de 388 steun. Daar zagen we de koersen weer opveren en nu kunnen we morgen alweer de 408 testen, aangezien we rond het hoogste punt sloten vandaag. Onze calls op Royal Dutch hebben het perfect gedaan en die gaan we morgen meteen sluiten met een forse winst. We wensen U een fijne avond. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren