Aex ondanks vrijdag op weg naar 415 en 418

Geplaatst op 29 augustus 2014
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 412.92, een winst van 0.78 punten of 0.19%. De AEX opende naar verwachting vlak tot fractioneel hoger, na een relatief goed gesloten Wall Street tegen de rumoerige achtergrond van Oekraine. De detailhandelsverkopen van Duitsland over juli vielen tegen, en die duwden de futures omlaag. Maar Wall Street sloot donderdag beter dan het rond het slot van de handel in Amsterdam noteerde, vandaar toch nog een kleine plus. Vandaag gaat veel aandacht uit naar mogelijke nieuwe ontwikkelingen in de Oekraine. Dat toneel blijft domineren. En verder is vanmiddag een aantal macrodata uit de VS toch cruciaal. Er zijn geen veilingen. Frankrijk en Spanje maken de details bekend van hun veilingen op 4 september.

In de VS gaat vrijdag de aandacht uit naar de persoonlijke inkomens en bestedingen om 14.30 uur, de inkoopmanagersindex van Chicago over augustus om 15.45 uur en het kleine consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan over augustus om 15.55 uur. De inkomens komen naar verwachting 0,3% hoger uit tegen een stijging met 0,4% in juni. De uitgaven stijgen in de prognoses met 0,1% tegen een stijging met 0,4% een maand eerder. De inflatiecomponent die met deze cijfers wordt mee gepubliceerd, komt naar verwachting uit op 0,1%, gelijk aan juni. De Aex kan, ondanks dat het vrijdag is, toch boven 412 handhaven en we kunnen verder op weg naar 415 en 418 de komende dagen. 

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 412.04, een verlies van 0.10 punten of 0.02%. De Europese aandelenbeurzen lieten een gemengd beeld zien deze ochtend. Een verdere afname van de inflatie in de eurozone wakkerde de vrees voor deflatie aan. Ook hielden beleggers de ontwikkelingen rond Oekraïne scherp in de gaten. Het ziet ernaar uit dat ECB-president Mario Draghi bij het rentebesluit van volgende week extra maatregelen zal gaan aankondigen. De dreiging van deflatie in de eurozone neemt toe en er moet nu echt iets gebeuren. De markten blijven daarmee aan het infuus van de centrale bank. Vanmiddag krijgen we nog wat interessante cijfers uit de VS en in het weekend komen de uitkomsten van de EU-top in Brussel naar buiten.

Uit cijfers van statistiekbureau Eurostat bleek dat de inflatie in het eurogebied in augustus verder is gedaald, tot 0,3 procent. De eurozone dreigt daarmee in de negatieve spiraal van deflatie te geraken, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op de economie. Grootste stijger in de AEX was uitzender Randstad met een winst van meer dan 1 procent na een adviesverhoging door RBC. De Franse digitale beveiliger Gemalto sloot de rij met een verlies van 1,5 procent. De Aex heeft nu een short signaal voor de korte termijn en kan steun rond de 410 testen. Daar willen we, zodra zich een long signaal voordoet, in de markt gaan voor een ritje tot en met 413. 

UPDATE 14:45

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 411.13, een verlies van 1.01 punten of 0.25%. Wall Street opent naar verwachting hoger. Gisteren wist Wall Street het verlies al te beperken, ook al waren de berichten over Oekraine niet al te positief. Op de laatste handelsdag van de maand is Oekraine natuurlijk een aandachtsgebied, maar de macrodata in de VS zijn dat niet minder. In de persoonlijke inkomen en dito bestedingen zit ook een inflatiecomponent en als de inflatie op jaarbasis meer dan 2% bedraagt, is de verwachting dat de discussie over een sneller dan verwachte renteverhoging door de Federal Reserve weer wordt aangetrapt.

In de VS gaat de aandacht uit naar, naast de persoonlijke inkomens en bestedingen om 14.30 uur, ook de inkoopmanagersindex van Chicago over augustus om 15.45 uur en het kleine consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan over augustus om 15.55 uur. De inkomens komen naar verwachting 0,3% hoger uit tegen een stijging met 0,4% in juni. De uitgaven stijgen in de prognoses met 0,1% tegen een stijging met 0,4% een maand eerder. De inflatiecomponent die met deze cijfers wordt mee gepubliceerd, komt naar verwachting uit op 0,1%, gelijk aan juni. We zien nu weer wat we normaal op vrijdag zien, lagere koersen. Als we onder 412 sluiten en maandag nog even een dipje inzetten naar 408 kopen we calls op de index !

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 413.13, een winst van 0.99 punten of 0.24%. De Europese aandelenbeurzen lieten een negatief beeld zien, hoewel de verliezen reuze meevielen achteraf en vooral de Aex goed kon handhaven de hele dag en met een winst sloot richting het hoogste punt van de dag. Een verdere afname van de inflatie in de eurozone wakkerde de vrees voor deflatie aan. Ook namen de zorgen bij beleggers over de ontwikkelingen rond Oekraïne toe. Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat bleek dat de inflatie in het eurogebied in augustus verder is gedaald, tot 0,3 procent. De eurozone dreigt daarmee in de negatieve spiraal van deflatie te geraken, een periode van aanhoudende prijsdalingen die een rem kunnen zetten op de economie.

Grootste stijger in de AEX was telecombedrijf KPN met een winst van 0,7 procent. De Europese Commissie heeft definitieve goedkeuring gegeven aan de verkoop van de Duitse KPN-dochter E-Plus aan Telefónica Deutschland. Uitzender Randstad stond op een winst van 0,5 procent na een adviesverhoging door RBC. Het in Amsterdam genoteerde Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf OCI en de Franse digitale beveiliger Gemalto sloten de rij met verliezen tot 3 procent. De Dow noteert ook op een klein winstje nog en de seinen staan voorlopig zeker op groen voor volgende week. Het slot boven de 413 kan de Aex een impuls geven en voor volgende week gaan we uit van 415 en 418. Deze week kwamen onze voorspellingen goed uit en volgende week verwachten we weer meer vuurwerk, prettig weekend!

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren