China zorgt voor valse start, AEX op weg naar 428

Geplaatst op 04 januari 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de AEX staat nu op 432.75, een verlies van 2.33% en ook de andere Europese markten gaan fors lager van start na een mini crash in China waar de handel werd stil gelegd op -7% en we zien de Olieprijs iets omhoog gaan door oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran. Kortom, een spannende start van het nieuwe jaar. Wall Street sloot 2045 ook lager af.

De Dow sloot 1.02% lager en de Nasdaq verloor 1.15%. De Dow Jones-index voor het eerst sinds 2008 op jaarbasis geen winst wist te behalen. De S&P wist voor het eerst sinds 2011 niet te stijgen op jaarbasis. 2016 wordt een moeilijk jaar voor beleggers met een hoop beweging, dat is voor onze systemen zijn erg positief. In Azië daalden de koersen fors, nadat uit economische data bleek dat de economie van China blijft vertragen. De inkoopmangersindex voor de industrie daalde tot 48,2 in de afgelopen maand, ten opzichte van 48,6 in november. Het is de tiende opeenvolgende maand dat de index onder de 50 noteert. De Nikkei verliest 3.06% en de Hang Seng staat 2.75% lager.

De AEX heeft steun op AEX 432 en 428 en weerstand op 438. De 1e actie is zojuist ondernomen met een AEX FTI short richting 428. Meer live op 0900 – 51 51 666, tot zo

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 429.70, een verlies van 12.12 punten of 2.74%. De Europese beurzen zijn met stevige verliezen aan het nieuwe jaar begonnen. Een sterke daling van de aandelenkoersen in China zorgt in een dunne markt voor onrust onder beleggers. De aandelenhandel in China werd vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden. Dit zorgt ook voor verliezen op andere beurzen in de regio en die onrust sloeg weer over naar Europa.  Er is de Chinese overheid echter veel aan gelegen om de groei overeind te houden en er is in dat kader al veel gedaan. We houden dan ook vast aan de verwachting dat het een redelijk mooi beursjaar kan worden.

Alle 25 fondsen in de AEX beginnen 2016 in het rood. Staalconcern ArcelorMittal spande mede door de zorgen over de Chinese economische groei de kroon, met een min van ruim 5 procent. Oliebedrijf Shell leverde bijna 3 procent in. De Aex heeft nu steun op 428, daaronder op 425 en 420 punten. Als de Aex onder de 420 komt, zal het technische plaatje behoorlijk verzwakken en is er meteen ruimte naar de 405 punten. De nieuwe regels voor de Chinese beurshandel en de zwakke macrodata zetten de handel meteen fors onder druk aldaar. De handel is wel lekkker in beweging en dat biedt mooie kansen. 

Klik hier voor ons Take 5 Videoblog met grafieken van de AEX, Dax en Euro/Dollar

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 431.93, een verlies van 9.89 punten of 2.24%. Wall Street opent lager, volgend op dalende koersen in zowel Azie als Europa na teleurstellende berichten over de economische groei van China. De futures voor de Dow Jones-index en de S&P 500 dalen 1,7% en de futures voor de Nasdaq gaan 2,0% naar beneden. De Chinese Shanghai Composite Index daalde bijna 7%, na een zwak rapport over de Chinese industriele activiteit. De daling was dusdanig groot dat een mechanisme werd geactiveerd wat de handel stillegde. Ook de Europese beurzen noteren in het rood. Economen van Investec schreven in een rapport dat het teleurstellende Chinese nieuws markten wereldwijd onder druk zet, wat echter niet per se van blijvende aard hoeft te zijn.

In de afgelopen zomer zorgden sterke dalingen op de Chinese markten voor een wereldwijde neergang op de aandelenmarkten. Dat droeg eraan bij dat de Amerikaanse centrale bank in september nog niet de rente verhoogde. Vanwege de sterke dalingen in augustus heeft China eind vorig jaar het mechanisme geactiveerd om zulke sterke beursbewegingen tegen te gaan. Maar analisten en beleggers denken dat dit systeem juist meer verkopen in de hand werkt, aangezien beleggers schrikken van het stilleggen van de handel, waardoor een sneeuwbaleffect kan onstaan. We kijken nu of de 428-432 zone steun blijft opleveren. Zo niet, kunnen we nog even een bodem neerzetten, waar wij inkopen gaan doen, tot zo!

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 431.70, een verlies van 10.12 punten of 2.29%. De verliezen op de Europese aandelenmarkten werden in de loop van de middag deels ingelopen, hoewel de zorgen over de Chinese economie aanhielden en Amerika ook aardig rood kleurt. De vijfde maand van krimp op rij in de Chinese industrie, in december, zette vooral grondstofprijzen onder druk. Staalconcern ArcelorMittal was in Amsterdam één van de sterkste dalers. De MidKap van middelgrote bedrijven koerste 1,1 procent in de min op 689,37 punten. De toonaangevende indices in Londen en Parijs moesten tot 2,6 procent terug, terwijl de DAX in Frankfurt 4,2 procent verloor. Tankopslagbedrijf Vopak stond als enige AEX-fonds in de plus met een winst van 0,2 procent, terwijl supermarktconcern Ahold nagenoeg onveranderd was. Kunstmestfabrikant OCI (min 6 procent) was de sterkste daler.

Het verlies bij Shel, werd teruggedrongen tot 1,3 procent. Dat was mede te danken aan een stijgende olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 37,24 dollar en de prijs van Brentolie steeg 1,8 procent tot 37,98 dollar. Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis maakte bekend Strabag Wasserbau over te nemen voor 70 miljoen euro. De koers van Boskalis, dat de afgelopen jaren met de aankopen van Smit en Dockwise veel grotere overnames deed, daalde 1,4 procent. We sloten nog in de 428-432 zone en kunnen daarmee nog steeds weer herstel verwachten. Deze bewegingen zijn dan ook ideaal om weer wat gedegen posities op te pikken. We wensen U een fijne avond. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren