Even opveren naar 402, daar weer short, alle ogen op Draghi

Geplaatst op 21 januari 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 398.64, een winst van 2.92 punten of 0.74%. De Amsterdamse beurs is wat hoger aan de handelsdag begonnen. Ook in de rest van Europa kleuren de koersenborden lichtgroen. Een lagere olieprijs en een slechte beursdag in Azië zorgen voor een fragiel sentiment, na de harde koersklappen een dag eerder. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt winnen tot slechts 0,1 procent. Op Beursplein 5 bracht Ahold omzetcijfers naar buiten. Het supermarktconcern zag de opbrengsten in het vierde kwartaal met ruim een vijfde toenemen tot 9,8 miljard euro. De groei is met name te danken aan de dure dollar en het feit dat het kwartaal een week meer telde dan een jaar eerder. Ahold wint 2 procent.

De Aex heeft een stukje van de openingsgap van gisteren gedicht richting de 402 en daar zagen we direct al weerstand, zoals we voorspelden. We denken nu aan een test zelfs van de 392-393 en daar kunnen we dan onze puts al verzilveren voordat Mario Draghi vanmiddag mogelijk de markten even omhoog praat. Op de huidige niveaus blijven we dus rustig zitten met een kleine winst op de short posities, tot zo.  

 

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 399.46, een winst van 3.74 punten of 0.95%. De Europese aandelenbeurzen laten wat herstel zien van de zware verliezen van de afgelopen tijd. De handel krijgt daarbij steun van een late rally op Wall Street, die de koersverliezen in New York voor een deel wegwerkte. Verder wordt uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de toelichting van president Mario Draghi. In Londen, Frankfurt en Parijs worden winsten behaald tot 0,8 procent. We hebben een beetje herstel na dagen van dalingen. Het is even de rust waar we op zaten te wachten. Beleggers hopen dat de ECB nog iets van belang gaat zeggen, maar wij denken van niet en willen niet hier gaan koopjesjagen en dit vallende mes proberen op te vangen.

ASML is, na een koerswinst van 4,7 procent woensdag, wederom een flinke winnaar in de hoofdindex. De chipmachinefabrikant wordt 4 procent meer waard. Groothandels- en supermarktbedrijf Sligro gaat in de MidKap ruim 3 procent omhoog na publicatie van cijfers. GrandVision, het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eyewish, verloor meer dan 4 procent, nadat het een afzwakkende omzetgroei had gemeld. Het ziet er even goed uit, maar rond de 402 kopen wij weer short posities bij, zodat we nog eerder winst kunnen nemen als we weer een bodem gaan verkennen. 

Wij hebben vandaag voor U de turbochat met de Commerzbank en deze wordt nu verzorgd door Christophe Cox van Commerzbank, Edward Loef en Ard van Wieringen van Beursfoon/Turbotrends. Chat U mee en stel al uw vragen om 12.00 uur. De deelname is gratis via deze link: http://www7.warrants.commerzbank.com/News/PressArticles.aspx?c=3774415

UPDATE 15:00

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 406.22, een winst van 10.50 punten of 2.65%. Wall Street zal naar verwachting lager openen, mede in reactie op het verlies in Azie eerder op de dag. De wekelijkse steunaanvragen vielen tegen. De future voor de Dow Jones Industrial Average noteert 0,4% lager, de future voor de Nasdaq 100-index 0,6% lager en die voor de S&P 500-index 0,4% lager. De euro noteert na Draghi echter ook flink lager en daarom zien we Europa enorm in de lift. Wij denken dat dat tijdelijk is en hebben daarmee meteen de weerstand op 408 proberen te testen, een voormalige openingsgap. De Europese Centrale Bank hield de gehanteerde rentestanden ongewijzigd, waarmee de refirente bleef staan op 0,05%. 

Draghi duidde op een soepel verloop van het overigens gehandhaafde opkoopprogramma, maar ook op toegenomen neerwaartse risico’s, huidige of zelfs lagere renteniveaus voor een langere periode en zwakker dan verwachte inflatiedynamiek. Wel verwacht de ECB-voorman een doorzettend economisch herstel. Alleen die woorden zorgen dus voor deze rally en dat lijkt ons overdreven, maar het Draghi effect is er weer geweest en wij hadden de top al rond 402-403 verwacht aanvankelijk. De fondsen die voorbeurs de aandacht in New York trekken zijn onder andere United Airlines, Travelers, Verizon en Starbucks. Deze toonden goede resultaten. Wij kochten op het hoogste punt puts bij op de index, waardoor we rond de 404 al break even draaien. We verwachten echter dat, zo snel als de markt omhoog kon, we ook weer naar beneden gaan. We hoeven echter nog niet terug naar 375 dus en mochten we volgende week ook boven de 398 blijven, dan kunnen we die als steun beschouwen en moeten we onze visie wijzigen, tot zo

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 406.49, een winst van 10.77 punten of 2.72%. De Europese aandelenmarkten veerden op nadat de Europese Centrale Bank (ECB) hintte op extra steunmaatregelen bij zijn volgende beleidsvergadering in maart. President Mario Draghi zei dat de rente in de eurozone voor een aanzienlijke periode op het huidige lage niveau zal blijven of nog verder verlaagd kan worden. Het effect leek echter snel weer te zijn weggeëbd, maar we sloten toch weer rond de high van de dag in een volgende rally. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 2 procent. Na het ECB-besluit daalde de euro in waarde ten opzichte van de dollar. De munt noteerde 1,0830 dollar in vergelijking met 1,0892 dollar bij het Europese slot woensdag.

Supermarktconcern Ahold (plus 6 procent) was de op één na sterkste stijger in de AEX na de presentatie van beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. De omzetgroei van ruim 20 procent was vooral te danken aan een duurdere dollar. De AEX werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal (plus 10 procent), dat de laatste tijd juist vaak onder druk stond vanwege zorgen over de Chinese economie. Het lijkt dus weer even goed te komen en aan beweging geen gebrek. Waren we gisteren nog pessimistisch richting de 375, kunnen we dat vandaag al bijna niet meer verkondigen. We hebben snel gehandeld na Draghi met wat puts en nog wat kunnen verdienen en de overige puts kunnen we daardoor laten lopen. Als we morgen ook boven 398 sluiten, gaan we het technische plaatje opnieuw bekijken en juist kijken waar long kansen liggen bij de individuele fondsen, fijne avond. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren