Gezonde winstnemingen, terug naar 428-432 door Italië

Geplaatst op 05 juli 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 432.32, een verlies van 2.80 punten of 0.64%. De Amsterdamse beurs werd nog licht lager verwacht, maar we mogen nu wel spreken van een redelijk verlies. Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Independance Day, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend lager koersen. De voortslepende Italiaanse bankencrisis en in mindere mate de Britse leiderschapscrisis drukken het sentiment. Italiaanse banken kelderden maandag en het aandeel Banca Monte dei Paschi di Siena, ’s werelds oudste bank opgericht in 1472, bereikte zelfs het laagste niveau ooit. 

De Italiaanse bankensector worstelt met slechte leningen op zijn boeken en de extreem lage rentetarieven. Overheidssteun kan echter op weerstand vanuit Brussel rekenen. Het sentiment in Azië draaide vanochtend voor het eerst sinds vorige week maandag naar overwegend negatief door het lagere slot in Europa maandag en het ontbreken van impulsen uit de Verenigde Staten. De Aex kan terug naar de zone 428-432 en daar draaien we onze puts naar calls op 0900-5151666, tot zo. 

UPDATE 11:55

De Aex index noteert nu op 431.20, een verlies van 3.92 punten of 0.90%. De verliezen op de Europese aandelenbeurzen lopen in de ochtendhandel verder op. Koersen gaan over een breed front omlaag, waarbij veel banken en verzekeraars net als maandag weer onder druk stonden. Ook de dalende olieprijs drukt het sentiment. De beurzen in Frankfurt en Parijs leveren 1,5 en 1,6 procent in. Madrid en Milaan verliezen 1,6 en 0,7 procent. Buiten de eurozone blijft de schade voor de Londense beurs beperkt tot een min van 0,1 procent. Verzekeraar Aegon staat met een verlies van ruim 5 procent onderaan de AEX. 

Branchegenoot NN levert bijna 2 procent in, evenals voormalig moederbedrijf ING. ABN AMRO onttrekt zich als enige hoofdfonds aan de malaise en noteert een plusje van 0,6 procent. De koersen van banken en verzekeraars in Europa staan mede onder druk door de onrust in de Italiaanse bankensector en de aanhoudende zorgen over de gevolgen van de brexit voor de financiële sector. In Italië ging zorgenkind Monte dei Paschi di Siena wederom onderuit, nu met 9 procent. De Aex is nu de steunzone 428-432 aan het testen en we hebben de puts gesloten met een leuke winst op 0900-5151666, tot zo. 

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 431.09, een verlies van 4.03 punten of 0.93%. De Amerikaanse futures wijzen op een lagere opening, nadat Wall Street maandag gesloten was vanwege de viering van Independence Day. De futures op de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 futures noteren 0,6 procent lager en de Nasdaq futures zakken 0,7 procent in. Onzekerheid gerelateerd aan het besluit van de Britten om de Europese Unie te verlaten, is weer terug van weggeweest, terwijl de aandacht deze week ook uitgaat naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt.

De lagere openingsindicatie volgt op de beste week dit jaar voor Amerikaanse aandelen. Na de paniek volgend op het Britse referendum, herstelden de aandelenmarkten vorige week sterk. Dat herstel lijkt, tenminste voorlopig, ten einde te zijn gekomen. De olieprijzen dalen vandaag flink. De future op een vat West Texas Intermediate verloor 2,9 procent tot 47,57 dollar en de prijs van een vat Brent daalde 3,2 procent naar 48,76 dollar, zojuist. De Aex kan nog niet herstellen boven de 432 en winstnemingen zijn dus nog aan de orde. De 428-432 hadden we goed voorspeld en nu is de vraag, hoe verder? Wij denken dat we nog wat zijwaarts bewegen en dan donderdag de weg omhoog weer inzetten, tot zo. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 430.41, een verlies van 4.71 punten of 1.08%. De Europese beurzen stonden in het rood, waarmee de verliezen van maandag verder werden verdiept. Wederom hadden banken en verzekeraars het lastig. Daarnaast gingen ook de olieprijzen flink omlaag, wat druk zette op veel oliegerelateerde bedrijven. De Aex had zelfs een gap met de 435 van gisteren. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,9 procent in. Madrid en Milaan verloren 1,5 en 0,5 procent. De beurs in Londen onttrok zich aan het negatieve sentiment met een plus van 0,4 procent. De olieprijs ging verder omlaag, onder meer na berichten over een toename van de olieproductie in Nigeria. De prijs van Amerikaanse olie zakte 3 procent naar 47,49 dollar per vat. Brent werd ook 3 procent goedkoper op 48,73 dollar per vat.

De brexit-zorgen zetten dinsdag opnieuw druk op de koers van het Britse pond sterling. Na de voorzichtige tekenen van herstel van vorige week zakte de waarde van de Britse munt naar het laagste niveau sinds 1985. Het pond is nu bijna 13 procent minder waard dan voor het Britse EU-referendum. We zijn dus nog niet uit de angst en terughoudendheid. We sluiten nog redelijk en zeiden gisteren al dat we lagere bodems konden testen. De 428 is cruciaal, als we daaronder komen, is de weg vrij naar 418. We hebben alvast de puts gesloten op de Aex op 0900-5151666 en precies op tijd gisteren winst genomen op Arcelor, dat nu 5 procent verloor, fijne avond!

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren