Nieuwe bodem, onder 398 sluiten is koersdoel 375 punten

Geplaatst op 20 januari 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 396.25, een verlies van 11.43 punten of 2.80%. De Europese aandelenbeurzen zijn fors lager begonnen. In Amsterdam schoot de AEX-index duidelijk onder de grens van 400 punten en test nu nieuwe bodems. Zorgen over de wereldeconomie en een verdere daling van de olieprijzen zorgen voor een zeer negatief sentiment. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakken tot meer dan 3 procent. De olieprijs ging verder omlaag. Daarbij werd Amerikaanse olie verhandeld voor 27,51 dollar per vat en Brent uit de Noordzee voor 27,93 dollar per vat. Shell verliest 4,6 procent en is daarmee een van de grootste dalers in de AEX. 

ASML is de enige winnaar in de AEX met een plus van 1,6 procent. Het bedrijf behaalde het afgelopen jaar een recordomzet, maar zag de opbrengsten in het vierde kwartaal in lijn met een eerder afgegeven prognose wat teruglopen. Voor het eerste kwartaal voorziet het concern een verdere afname, daarna een aanzienlijke toename. Het is dus heel goed zoeken naar fondsen die het nog wel goed kunnen doen, maar wij gaan onze vingers niet meer branden. Als we nu ook onder 398 dreigen te sluiten, gaan we puts kopen op de index en we sloten onze puts op Wolters Kluwer die we gisteren innamen voor 0.90 euro al voor 1.28 euro, dat is een winst van bijna 400 euro in 1 dag!

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 395.75, een verlies van 11.93 punten of 2.93%. De Europese aandelenmarkten lijden zware verliezen, waarbij de AEX in Amsterdam onder 400 punten wordt gedrukt. Zoals zo vaak in de afgelopen maanden krijgen grondstofgerelateerde bedrijven de hardste klappen. Tegenvallend nieuws van Shell en mijnbouwer BHP Billiton is daar in grote mate debet aan. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs duiken tot 3,5 procent in de min. Shell voelde vorig jaar, zoals verwacht, de pijn van de sterk gedaalde olieprijzen. Het bedrijf voorspelde in een handelsbericht een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar over het vierde kwartaal, terwijl een jaar eerder nog 3,3 miljard dollar werd bijgeschreven. 

Elders in Europa behoren olie-, gas- en energiebedrijven tot de grootste verliezers. Shells overnameprooi BG Group, dat ook een handelsupdate gaf, daalt in Londen 2,2 procent en BP zakt 2,6 procent. Het Britse Tullow Oil keldert 6,6 procent en het Noorse boorbedrijf Seadrill bijna 17 procent. Total speelt in Parijs 3,8 procent kwijt. De Aex kan nu de 393 nogmaals testen en boven 398 stappen we weer short in. Als we ook onder 398 kunnen gaan sluiten, kopen we puts 360 op de maand februari. De puts op Wolters Kluwer hebben we zeer succesvol en snel gesloten. Mogelijk kan wel Draghi de markt nog wat proberen omhoog te praten, maar we hebben er weinig vertrouwen meer in. 

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 397.80, een verlies van 9.88 punten of 2.42%. Wall Street gaat volgens de futures een diep rode opening tegemoet, terwijl olieprijzen verder blijven dalen waardoor ook aandelenkoersen in Azie en Europa geraakt worden. De futures voor de Dow Jones-index dalen 1,7%, de S&P futures verliezen 1,6% en de futures voor de Nasdaq dalen 1,8%. Een uur voor opening werd bekend dat de Amerikaanse consumentenprijzen in december met 0,1% zijn gedaald, waar was gerekend op een ongewijzigd prijsniveau. Energieprijzen daalden met 2,4% ten opzichte van november. Tevens bleek het aantal in aanbouw genomen huizen in december te zijn afgenomen met 2,5%. Er was gerekend op een toename met 2,6%.

Wereldwijd noteren aandelenmarkten in de min, nadat olieprijzen weer omlaag gingen en ook onzekerheid over de groei van de Chinese economie op het sentiment blijft drukken. De Japanse Nikkei markt eindigde 3,7% lager. In Europa gaan markten ook over de gehele breedte naar beneden. De Stoxx Europe 600 verliest 2,9%. De prille hoop van gisteren dat de markten een draai aan het maken waren, is verbrijzeld door scherpe dalingen in Japan en Azie. We zien nu wel wat koopjesjagers, maar wij gaan uit van een slot onder de 398 en kopen dus alvast gestaffeld wat short en put posities. Mochten we nog een stuk van de openingsgap dichten en ver boven de 398 uitkomen, kopen we nog shorts en puts bij. We hebben er nog geen vertrouwen in en denken aan een test van de 375. We zien nog niet in waarom we hier kunnen inkopen. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 395.72, een verlies van 11.96 punten of 2.93%. De Europese aandelenmarkten kregen er hard van langs, waarbij de AEX-index in Amsterdam duidelijk onder 400 punten werd gedrukt. De grondstofgerelateerde bedrijven incasseerden wederom harde klappen. Op het Damrak stond Shell bij de sterkste dalers. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs doken tot 3.5 procent omlaag. Shell voelde vorig jaar, zoals verwacht, de pijn van de sterk gedaalde olieprijzen. Het olie- en gasbedrijf voorspelde in een handelsbericht een winst van 1,6 tot 1,9 miljard dollar over het vierde kwartaal, terwijl een jaar eerder nog 3,3 miljard dollar werd bijgeschreven. Shell is dankzij onder meer kostenbesparingen wel in staat zijn dividend op peil te houden. Het aandeel was met een verlies van 7 procent de een na sterkste daler in de AEX, achter staalconcern ArcelorMittal (min 8,8 procent).

ASML was de enige winnaar in de hoofdindex met een plus van 4.7 procent. De chipmachinefabrikant behaalde het afgelopen jaar een recordomzet, maar zag de opbrengsten in het vierde kwartaal in lijn met een eerder afgegeven prognose wat teruglopen. Beleggers stapten door sectorrotatie vol in ASML en wij sloten onze Wolters Kluwer puts met een grote winst. We kochten puts op de Aex, deze sluiten nu op meer dan 300 euro winst en ook hebben we winst met de leden op onze turbos short op de index. We sluiten onder de 398 en daarmee kunnen we naar 375 de komende weken, fijne avond!

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren