Technische plaatje verandert, bijna alweer winst nemen op Shell

Geplaatst op 22 januari 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 416.85, een winst van 10.36 punten of 2.55%. De Amsterdamse beurs is op de laatste handelsdag van de week goed uit de startblokken gekomen. Ook de andere beurzen in Europa noteren plussen. De hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken steunt nog het sentiment. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs dikken tot 1,9 procent aan. Donderdag gingen de indices al flink hoger de dag uit, geholpen door de hint van president Mario Draghi dat de Europese Centrale Bank (ECB) met meer steunmaatregelen kan komen in maart. Dat zette ook de koersen in Azië hoger, waar speculatie over steun van de Japanse centrale bank de toonaangevende Nikkei de grootste koerswinst in tijden deed optekenen.

In de AEX is Philips een van de weinige dissonanten, met een verlies van 0,2 procent de grootste daler. Het elektronicaconcern en de Chinese investeerder Go Scale Capital beëindigden de verkoopgesprekken voor Philipstak Lumileds. De Amerikaanse toezichthouder heeft geen goedkeuring gegeven aan de deal die Philips miljarden zou opleveren. Wij hebben geen positie in Philips meer. We gaan nu terug naar ons eerste scenario dat Draghi de markten blijft stimuleren met koersdoel van 500 en 560 voor dit jaar voor de Aex. Daarop kochten we eerder al long posities op de Aex en Shell en deze kunnen we dus weldra alweer eigen geld voor krijgen. De short posities voor de korte termijn houden we nog even vast, tot zo!

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 418.30, een winst van 11.81 punten of 2.91%. De Amsterdamse beurs staat kort voor het middaguur duidelijk in de plus. Ook de stemming op de andere Europese beursvloeren is positief. De hoop op meer steunmaatregelen van centrale banken steunt het sentiment. Ook een stijging van de olieprijzen tot boven de 30 dollar per vat helpt. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs dikken tot 3,1 procent aan. In de Amsterdamse hoofdindex is Shell de grootste stijger met een winst van 6 procent. Ook elders in Europa gaan olieconcerns omhoog. Zo wint Total in Parijs 5,1 procent en BP in Londen 3,2 procent. De olieprijs zit weer in de lift, zowel de prijs van Amerikaanse olie als Brentolie uit de Noordzee staan flink hoger en boven de 30 dollar per vat.

Het Duitse softwareconcern SAP sprak de verwachting uit dat de omzet en operationele winst in 2017 meer zullen stijgen dan eerder werd gedacht. Die prognose had geen positieve invloed op de waarde van het aandeel, dat in Frankfurt 1,7 procent daalt. Onze calls en factors long op Shell gaan alweer richting eigen geld en daar kunnen we dan nog zonder kleerscheuren vanaf. We hebben nog wel puts op de index en die moeten we dan goedmaken met mogelijk zelfs call posities als het signaal draait voor de langere termijn naar long. Blijft vreemd dat we dan geen bodem hebben teruggetest, maar so be it. Eerste koersdoel is 425. We spelen kort op de bal en hebben gisteren de helft van onze puts op tijd winst op genomen, tot zo!

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 419.55, een winst van 13.06 punten of 3.21%. Wall Street gaat een hogere opening tegemoet, in het spoor van de beurzen in Azie en Europa, waar mooie plussen op de borden staan. De Dow-futures noteren 1,4% hoger, die voor de S&P 1,5% en die voor de Nasdaq zelfs 1,9%. Beleggers zijn blij met het vooruitzicht van aanvullende stimuleringsmaatregelen van de ECB en de olieprijzen die daardoor herstellen. Sowieso zijn centrale banken de gangmakers, want in Japan steeg de Nikkei bijna 6% op het vooruitzicht van meer kwantitatieve verruiming door de Bank of Japan. Analisten hopen dat Wall Street het positieve momentum vast weet te houden aan het eind van een week waarin de Amerikaanse markten daalden tot onder de dieptepunten die in augustus werden bereikt. Tot nu toe staat de S&P op een weekverlies van 0,6% en de Dow op een verlies ten opzichte van een week geleden van 0,7%. Kijkend naar heel januari verloren beide indexen al zo’n 9%. 

Op bedrijfsvlak is er aandacht voor General Electric dat voor de openingsbel met kwartaalcijfers kwam. In het vierde kwartaal steeg de omzet licht, terwijl de winst uit voortgezette activiteiten daalde. Het aandeel daalt voorbeurs 0,9%. Beleggers letten ook op American Express en Starbucks; twee fondsen die donderdagavond de boeken openden. Voor Amex (-7%) was het moeizaam kwartaal, waarin de omzet gedrukt werd door de sterkere dollar. Bij koffieketen Starbucks stelde met name de outlook voor het huidige kwartaal teleur. In het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar kwam de winst wel hoger uit dan verwacht en nam de vergelijkbare omzetgroei in de VS toe. Het aandeel verliest voor de openingsbel 2,2%. Het is dus niet alleen maar goed nieuws en de Aex kan nu de 418 en 415 testen. Daarna is er nog even ruimte naar de 425 waar we onze calls en long posities met winst kunnen sluiten, tot zo!

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 419.28, een winst van 12.79 punten of 3.15%. De Europese aandelenmarkten zetten de opmars voort die een dag eerder werd ingeleid door president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). Zijn belofte dat komende maand zal worden nagedacht over eventuele extra steunmaatregelen zorgde opnieuw voor fikse koerswinsten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs dikten tot 3,1 procent aan. Behalve de bemoedigende woorden van Draghi hadden ook de fikse koerswinsten eerder op de dag in Azië een positief effect. Ook de Japanse centrale bank zou zinnen op extra stimuleringsmaatregelen. Niet alleen de aandelenkoersen maar ook de olieprijzen maakten een fikse sprong omhoog, tot boven de 31 dollar per vat.

Shell was dan ook de grootste uitblinker onder de Amsterdamse hoofdfondsen. Het olie- en gasconcern werd 6,4 procent meer waard. In Londen en Parijs kregen de concurrenten BP en Total er respectievelijk 3,3 en 5,6 procent bij. In Brussel steeg Delhaize 2,5 procent na de presentatie van voorlopige cijfers. Het supermarktconcern, dat gaat fuseren met Ahold (plus 2,3 procent), wist afgelopen jaar de omzet op eigen kracht met 3,2 procent te laten groeien. Het ziet er allemaal erg goed uit opeens en we zijn op weg naar de 425 punten alweer. We hebben dus toch even een bodem op 492 en kunnen weldra onze calls op Royal Dutch en long posities verzilveren. Dan gaan we weer kijken ook naar long posities op de Aex index. We wensen U een prettig weekend. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren