Vandaag nieuwe bodem ?

Geplaatst op 15 januari 2016
team-beursfoon

Goedemorgen, de Aex index noteert nu op 410.06, een verlies van 3.32 punten of 0.80%. De Amsterdamse beurs werd ook in de min verwacht. Ook de overige Europese beurzen zijn voorzichtig aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Vrijdag zien we meestal wat druk ook op de koersen. China ging weer fors lager, dat zorgt wederom voor een grote aarzeling in de markt. De olieprijs gaat ook weer verder omlaag, onder meer door zorgen over de Chinese economie en onder druk van een overcapaciteit in de markt. De prijs van een vat Amerikaanse olie, die eerder in de week kortstondig onder 30 dollar dook, zakt 2,9 procent tot 30,30 dollar. Brent, dat de grens van 30 dollar per vat onlangs ook al even wist te slechten, gaat 1,8 procent lager tot 30,33 dollar.

Op Beursplein 5 werd bekend dat Telegraaf Media Groep zijn radiozenders Sky en Veronica verhuist naar een nieuw bedrijf met de radiozenders van Talpa, waaronder Radio 538. TMG krijgt een minderheidsbelang in dit bedrijf. Later op de dag komen in de Verenigde Staten onder meer Citigroup en Wells Fargo met jaarcijfers naar buiten. Wij zijn nu bezig met de Aex experience tevens op Beursplein 5 en zullen daar onze toppers en tips voor 2016 onthullen. Één daarvan is Air France KLM dat nu meer dan 2 procent wint. De Aex staat dus dichtbij de bodem op 408 en 405 van eerder en de verwachting is dat we daar steun kunnen houden. We houden nu de olie in de gaten, tot zo.

UPDATE 11:45

De Aex index noteert nu op 405.24, een verlies van 8.14 punten of 1.97%. De Europese beurzen staan duidelijk in het rood. Een verdere daling van de olieprijzen, tot onder de 30 dollar per vat, zet het sentiment onder druk. De technologiesector heeft daarbij last van teleurstellende cijfers die het Amerikaanse zwaargewicht Intel publiceerde. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gaan tot 1,6 procent onderuit. De prijzen van Amerikaanse olie en Brentolie uit de Noordzee gingen door zorgen over de Chinese economie en aanhoudende overcapaciteit verder omlaag. Dat zette de oliefondsen en grondstoffensector onder zware druk. Shell en BP spelen tot bijna 4 procent kwijt, terwijl Total een min toont van 2 procent. Staalgigant ArcelorMittal zakt 6 procent en was daarmee de grootste daler van de hoofdindex in Amsterdam, Anglo American keldert in Londen 8,5 procent. Intel, dat nabeurs in de Verenigde Staten aangaf opnieuw last te hebben gehad van een slinkende vraag naar pc’s, zet de technologiesector in zwaar weer. ASML verliest in de AEX 2,5 procent, Besi en ASMI dalen in de MidKap respectievelijk 3 procent en 2 procent. 

Telegraaf Media Groep (TMG) behoort bij de kleinere fondsen tot de grootste stijgers en gaat 1,7 procent omhoog. Het moederbedrijf van dagblad De Telegraaf verhuist zijn radiozenders Sky en Veronica naar een nieuw bedrijf met de radiozenders van Talpa, waaronder Radio 538. TMG krijgt een minderheidsbelang in dit bedrijf. De Aex heeft, zoals we hadden voorspeld vanochtend dus meteen al een nieuwe bodem neergezet op de 405 voorlopig. Er is nog ruimte naar 402-403 denken wij en we moeten waken dat we niet onder 398 sluiten, want dan gaan we in de puts en kopen we pas weer bij 375 punten. De olieprijs moet tot rust komen en staat alweer onder de 30 Dollar. Vanmiddag kunnen we even de bodem neerzetten en het wordt dus heel spannend. Als we boven 398 sluiten, gaan we maandag echter juist weer calls bijkopen, tot zo. 

UPDATE 15:15

Goedemiddag, de Aex index noteert nu op 401.16, een verlies van 12.22 punten of 2.96%. Wall Street zal naar verwachting lager openen, in reactie op forse verliezen op de Chinese aandelenmarkten en de dalende olieprijzen. De futures voor de Dow Jones-index dalen 322 punten, ofwel 2,0%, de S&P futures verliezen 39 punten, ofwel 2,1% en de futures voor de Nasdaq dalen 98,50 punten, omgerekend 2,3%. Focus gaat uit naar de financiele sector, met kwartaalcijfers van Citigroup en Wells Fargo. Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in december conform de verwachting zijn gedaald met 0,1%.

Ook de producentenprijzen daalden vorige maand conform de verwachting op maandbasis met 0,2%. Op jaarbasis daalden de prijzen met 1,0%. Door de daling vervliegen de forse winsten op de Amerikaanse aandelenmarkten van gisteren, in reactie op de hogere olieprijs en over het milde commentaar van St. Louis Fed president James. We zien nu alleen maar slechte data naar de markt komen en moeten waken dat we niet onder de 398 sluiten, want dan blijven we dit soort dalingsdagen zien. Er is voorlopig weinig goed nieuws en ook de bedrijfscijfers vallen tegen. We zijn zo weer bij U terug. 

UPDATE 18:00

Goedenavond, de Aex index is zojuist afgesloten op 403.57, een verlies van 9.81 punten of 2.37%. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs gleed verder af en testte de grens van 400 punten. Het laagste punt was daarbij 399.88 en we kunnen even de 398 steun ook dus mogelijk testen. Ook de andere Europese aandelenmarkten stonden op forse verliezen in navolging van de negatieve stemming in Azië en de lagere opening op Wall Street. De bezorgdheid over de wereldwijde economische groei bleef de markt in de greep houden. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 2.5 procent onderuit. De prijzen van Amerikaanse olie en Brentolie uit de Noordzee gingen door zorgen over de Chinese economie en aanhoudende overcapaciteit verder omlaag. Dat zette de oliefondsen en grondstoffensector onder zware druk. Shell en BP verloren 4 procent en 3 procent aan beurswaarde, terwijl Total ook een min toonde van 2 procent.

Renault, dat donderdag al ruim 10 procent kwijtspeelde toen bleek dat het onderwerp is van een onderzoek naar uitstootwaarden, daalde 5 procent en PSA Peugeot Citroën zakte 3 procent. Volkswagen ging 4 procent omlaag. De euro was 1,0938 dollar waard, tegen 1,0854 dollar bij het Europese slot donderdag. De Aex kan dus nog een keer naar de 398 denken wij en daar willen we calls kopen. Onder de 400 zien we al veel koopjesjagers en het is dus afwachten wat het weekend gaat doen. We hopen op een duidelijke bodem rond 398 en dan weer wat herstel. We wensen U een fijn weekend. 

Krijg je toegang tot meerdere winstgevende algoritmes met een bewezen trackrecord!

Start vandaag nog met handelen op basis van algoritmes. 24 maanden voor slechts €1000,-

Abonneren